Alles over overzettreden! Is jouw trap toe aan een opknapbeurt of nieuwe look, maar is een nieuwe trap te duur? Dan zijn trap overzet trap treden de oplossing. Daarbij worden er gloednieuwe traptreden over de bestaande heengeplaatst. Zo kan je op een eenvoudige wijze mooie resultaten bereiken tegen een fractie van de kosten van een nieuwe trap.

Er zijn verschillende mogelijkheden en materialen waarmee een trap opnieuw kan worden bekleed:

overzet tredenOverzettreden hout

Hout is een erg geliefd materiaal voor overzet treden. Men kan daarbij gebruik maken van samengesteld hout of massief hout. Aangezien traptreden het zwaar te verduren krijgen, gebruikt men voor de productie van massief houten overzettreden vaak harde houtsoort zoals eikenhout of beukenhout.

Ander houtsoorten zoals Merbau, Jatoba, Mahonie, … zijn ook mogelijk. Verder kan je houten overzettreden laten afwerken met een kleurenolie om ze zo de gewenste kleur te geven.

Overzet treden laminaat 

Laminaat heeft net als hout een warme uitstraling, alleen is het goedkoper. Laminaat overzet trap treden zijn gemaakt van geperst hout en zijn voorzien van een toplaag.

Het materiaal is erg hard, krasvast en je zal er niet zomaar op uitglijden. Bovendien zijn laminaat overzet treden verkrijgbaar in verschillende kleuren.

PVC traprnovatie

Liever geen overzettreden trap in hout of laminaat? Geen probleem, er zijn nog andere keuzes op vlak materiaal. Zo kan je de trap bijvoorbeeld een moderne look geven via overzettreden met betonlook.

Of waarom geen overzettreden in PVC of vinyl?

Industriele overzettreden

Ook stalen overzettreden zijn mogelijk, een originele keuze wanneer je de trap een industriële make-over wil geven.

Welke voordelen bieden overzettreden?

Welk soort trap je ook hebt, een open of gesloten trap, een rechte of draaiende trap, een betonnen, ijzeren of houten trap, … Het trede-over-trede-principe is zowat de snelste methode van traprenovatie. Enkele andere voordelen:

  1. Traprenovatie met overzettreden is goedkoper dan een volledig nieuwe trap.
  2. Een totaal nieuwe look voor jouw trap is mogelijk.
  3. Veel keuze aan materialen, afwerkingen en motieven.
  4. Extra afwerkingen (vb. anti-slip, ledverlichting, …) zijn mogelijk.
  5.  Snel aan te brengen, in ongeveer 1 dag
  6. Aangezien de lijm snel droogt is de overzettreden trap na behandeling nagenoeg direct te belopen.

Bekijk alle mogelijkheden en ons gehele assortiment.

Zelf trap bekleden of de traprenovatie door vaklui laten doen?

Het is mogelijk om overzettreden zelf te plaatsen maar het is niet bij alle trappen even eenvoudig. Bij gedraaide trappen variëren de treden bijvoorbeeld onderling in grootte en vorm. Dat maakt het bekleden van de trap met overzettreden er niet makkelijker op. Je hebt op zijn minst een ’trapspin’ nodig om de treden goed uit te kunnen meten.

Bovendien is het van groot belang dat de treden perfect op maat gezaagd worden opdat ze mooi bij de muur aansluiten zonder kieren. Het is ook belangrijk dat de overzettreden op een correcte manier geplaatst worden om te voorkomen dat ze later loskomen.

Kortom, je doet er goed aan een vakman in te schakelen om jouw trap te voorzien van overzettreden. Zo ben jij verzekerd van een mooi eindresultaat en kwaliteit op lange termijn. Bovendien neemt het werk meestal slechts 1 dag in beslag.

Wat zijn overzet trap treden?

Overzet trap treden zijn nieuwe traptreden die over je oude treden geplaatst worden. Ze bestaan in alle mogelijke stijlen en kleuren. Wie van een warme uitstraling houdt, kiest bijvoorbeeld voor overzettreden in houtstructuur zoals eik, beuk of pijnboom. Door de perfecte houtsoort te kiezen, komt een houten trap tot zijn recht in zowel een klassiek als een modern interieur. Ook overzet treden in betonlook of lederlook behoren tot de mogelijkheden.

Traprenovatie met overzettreden: Vakwerk laat je over aan een expert

Zelf overzet treden plaatsen over je oude trap kan wel degelijk, maar je doet er verstandig aan om dit over te laten aan een expert, tenzij je het vaker gedaan hebt en alle kennis en gereedschap ervoor in huis hebt. Het opmeten van de traptreden en het uitzagen van de overzettreden is echt vakmanschapswerk. Daarnaast is ook een perfecte aansluiting tegen de muur zonder kieren essentieel, zonder ervaring wordt dat zelden netjes. Ook de kwaliteit van de lijm is belangrijk. Je wilt immers niet dat je overzet treden loskomen wanneer je er overheen loopt!